top of page

Het Genialiteiten Kabinet

Afstudeerwerk

Genomineerd voor

de st Joost Penning

Mother Karolien Zwolsman
Daughter Sanne van der Voort
Voice Remi Michelle Clarke

Creator Daphne van der Voort
Cinematographer Dennis de Pijper
Steadicam Operator Max Franken
1st AC Giel Roggeveen
Make-up & Hair Elise Langenhuisen

Credits

‘Homo Sapiens’: (hoh-moh say-pee-uhnz)
The biological classification of modern humans. Homo sapiens is Latin for “the wise human” or “the clever human.”
De film, genaamd The Cabinet of Geniuses of Het Genialiteitenkabinet, heeft als doel om mensen te laten zien dat ons ‘menselijke perspectief’ op intelligentie niet zo universeel is als dat we denken. 

Als we op zoek gaan naar intelligentie bij dieren gebruiken we menselijke/onze intelligentie als maatstaf. Dieren die overeenkomsten vertonen met ons worden al gauw hoog intelligent beschouwd, dieren die deze overeenkomsten niet hebben, of niet lijken te hebben, krijgen deze stempel niet. Wat raar is…
Net als de fysieke eigenschappen van elke diersoort zijn ook de cognitieve vermogens ontwikkeld naar de obstakels die het op zijn bord kreeg. Dit geldt ook voor de mens. Intelligentie is hierdoor ontzettend context afhankelijk. Een eekhoorn kan inderdaad niet tot tien tellen, maar dat heeft dit beestje ook totaal niet nodig. Een eekhoorn kan weer duizenden nootjes verstoppen om ze in de winter onder een pak sneeuw weer terug te vinden. Terwijl ik regelmatig mijn sleutels kwijt ben.

Net zoals dat de eekhoorn ons numerieke systeem niet nodig heeft hebben wij ook niet het uitzonderlijke geheugen van de eekhoorn nodig. De intelligentie van de ene soort is niet beter dan de ander, omdat we allemaal andere uitdagingen hebben in ons perspectief op de wereld.
De kern hiervan kaart ik aan in de film aan de hand van objecten uit de menselijke context. Juist om nog meer de focus te leggen op dat misplaatste menselijke perspectief op intelligentie en natuur.

Zo hebben we bijvoorbeeld een plasje urine met een tafelvlaggetje erop, wat staat voor de geurenwereld en het territoriale gedrag van de wolf en bij de vleermuis is er een halloween bril in de vorm van, je raad het al, een vleermuis te vinden wat staat voor echolocatie.
Deze objecten zijn in kasten / kabinetten gezet, omdat het is geïnspireerd op het rariteitenkabinet. Een rariteitenkabinet is eigenlijk een ratjetoe van verschillende contexten. Objecten, dieren en fossielen van over de hele wereld worden in deze mooie houten kast gezet zodat we dit goed kunnen bekijken en bestuderen.
 
Dit is, vind ik, een heerlijk beeldende vertaling van het menselijke perspectief op de natuur. We halen het uit de context en zetten het in een omgeving waarin wij het goed kunnen bekijken. Het rariteitenkabinet is daarom ook één van mijn belangrijkste beeldende uitgangspunten geworden.
 
Uiteindelijk leidde dit tot een kabinet met objecten van de mens in plaats van opgezette dieren en fossielen.

'Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live it’s whole life believing that it is stupid.'

- Albert Einstein